music

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Τα λαζαράκια.....σταφιδωτά ψωμάκια







Ἕνα ἔθιμο τὴν ἡμέρας εἶναι τὰ «Λαζαράκια». Σὲ κάποιες περιοχὲς τῆς Ἑλλάδας τὰ λένε καὶ «Λαζόνια». Πρόκειται γιὰ μικρὰ ψωμάκια πλασμένα σὲ σχῆμα ἀνθρώπου. Μέσα στὴν ζύμη ἔβαζαν μέλι ἢ καρύδια ἢ σταφίδες ἢ ὅτι ἄλλο ἔβγαζε ὁ κάθε τόπος. Τὸ ἔθιμο λέει ὅτι ὅποιος δὲν πλάσει Λαζαράκια, δὲν θὰ χορτάσει ψωμί.
Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες”, τα “λαζαρούδια” ή “λαζαράκια”. Είχαν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα “λαζάράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Πολλές νοικοκυρές τα γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, πρόσθεταν πολλά μυρωδικά και τα παιδιά ξετρελαίνονταν να τα τρώνε ζεστά.
Υλικά:
500 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 κούπας χλιαρό νερό + 3-4 κουταλιές σούπας
3/4 κούπας ζάχαρη
3/4 κούπας σταφίδες ξανθές
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
λίγη γλυκάνισο ή 1 φακελάκι
λίγα γαρύφαλλα(για τα μάτια)
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε την μαγιά στη 1/2μισή κούπα χλιαρό νερό
2.Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας απο την ζάχαρη και 4 κουταλιές απο το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί το αλεύρι.
3. Σκεπάζουμε το μπολάκι με μεμβράνη και το βάζουμε σε χλιαρό μέρος (στο φούρνο, στους 30-40 βαθμούς) για 15-20 λεπτά, για να φουσκώσει.
4. Με 2 κουταλιές της σούπας απο το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύουμε τις σταφίδες. Το υπόλοιπο νερό το ζεσταίνουμε και βάζουμε μέσα το φακελάκι με την γλυκάνισο.
5. Σε μια μεγάλη λεκανίτσα, βάζουμε το υπόποιπο αλεύρι και προσθέτουμε το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τις σταφίδες. Κατόπιν, προαθέτουμε την φουσκωμένη μαγια και το νερό.
6. Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη αφράτη που δεν κολλάει στα χέρια.
7. Βάζουμε την ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και απο πάνω με μεμβράνη. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες (στον φούρνο στους 30-40 βαθμούς).
8.Οταν φουσκώσει, χωρίζουμε την ζύμη, σε 10 μπαλάκια μεγέθους μεγάλου μανταρινιού και απο το καθένα κρατάμε λίγο ζυμάρι και πλάθουμε ενα μπαστουνακι που θα το κοψουμε στα 2 για να κάνουμε τα χεράκια
9. Πλάθουμε τις μπάλες σε μακρόστενα ψωμάκια τα οποία τα πατάμε απο την κάτω μεριά για να πλατύνουν (να μοιαζουν σαν φασκιωμένα ανθρωπάκια ή μπορούμε να κοψουμε στη μέση απο κάτω για να έχει 2 ποδαράκια)
10. Βάζουμε τα κορδονάκια σε χιαστή απο πάνω σαν σταυρωμένα χερια
11.Στο πανω μέρος, το κεφάλι, βάζουμε τα γαρύφαλλα στην θέση των ματιών
12. Τα βάζουμε σε ενα ταψί με λαδοκολλα, που έχουμε λαδώσει ελαφρά, και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια πεσέτα για 30 λεπτά να φουσκώσουν
13.Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βθμούς για 20-30 λεπτά ίσα να ροδίσουν

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου